dölyolu akıntısı
Döl Yolu Akıntısı Nedir ? Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?
Dölyolu akıntısı kadınların kadın hastalıkları ile ilgili şikayetlerinin başında gelir. Dölyolu akıntılarının başında mantar, bakteri enfeksiyonları ve Trichomonas gibi parazitlerin oluşturduğu akıntılar gelir.
Mikroskopik Muayenede Dölyolu iltihabı yapan parazit Tricomonas (okla işaretli)
Dölyolu yüzeyi salgı bezi içermez. Yetişkinlerde normal dölyolu nemliliğini sağlayan dölyolu akıntı sadece dölyolu hücreleri yüzeyinden gelen sıvıdan ve dölyolu yüzeyinden dökülen hücrelerden meydana gelmez; aynı zamanda ter, yağ ve Bartolin bezlerinden gelen salgı ile, dölyatağı ağzı, içi ve tüplerden gelen salgıdan oluşur. Eğer bu dokular iltihap yoksa dölyolu salgısı su, elektrolit, organik bileşikler, yani protein, yağ asitleri ve karbonhidratlardan ve yüzeysel hücrelerin karışımından oluşur.
Vajinal pH asittir (3.8-4.5 ) ve bu ortama zarar veren mikroorganizmaların çoğalmasını engeller.
Dölyolu akıntılarının çoğu alınan salgının mikroskopta incelenmesi ile teşhis edilebilir. Ancak özellikle mikropların oluşturduğu dölyolu akıntılarında tanı için ve hangi ilacın bu hastalıkta işe yaradığını anlamak için dölyolunda alınan akıntının kültürü yapılır. Diğer bir deyimle rahatsızlığı yaratan etken bakterinin tipi saptanır. Laboratuarda yapılan bu çalışmada aynı zamanda hangi ilacın bu akıntıyı tedavi edeceği saptanır. Buna antibiyogram denir. Bu testlerle kesin tedavi sağlanmış olur.
Akıntı görüldüğünde bir hekime başvurulmalı. Önemli bir yan hastalık yoksa şu ilaçlar uygulanır:
- Ayva kompostosu yapılır. 1 litresine üç çorba kaşığı bal kanştınlır ve gün boyunca içilir.
- 1 kilo maydanoz, 3 litre suyun içinde kaynatılır, sonra bir leğenin içine süzülür ve buhannın üzerine oturulur.
- Bir bardak sıcak suya yanm çay kaşığı toz tarçın konur.10 dakika sonra içilir. Bu uygulama günde üç kez tekrarlanır.
- Key: Döl yolu, BeYaz akıntı, Maydanoz, Çorba, Bal, Ayva, Bir bardak sıcak su.